De Ragdoll

De Ragdoll is ontstaan in Amerika rond 1965. Ann Baker, een gepassioneerde kattenfokster, speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van dit ras. Het begon allemaal met Josephine, een witte Angora Pers die bij de buren van Ann woonde. Josephine kreeg regelmatig kittens zonder opvallende kenmerken. Na een ongeluk waarbij Josephine gewond raakte maar herstelde, werd ze opnieuw gedekt. De kittens uit deze combinatie waren opvallend sociaal en aanhankelijk. Ann Baker besloot met deze kittens verder te fokken en creëerde uiteindelijk het ras dat ze voor ogen had. Ze noemde het ras “Ragdoll”, wat verwijst naar de eigenschap van de katten om zich ontspannen te laten dragen, zoals een lappenpop.

Ragdolls zijn halflangharige katten met een zijdezachte vacht die over het algemeen niet snel klit. Ze hebben een zomer- en wintervacht, waarbij klitten vooral in de winter kunnen ontstaan door droge lucht. Ragdolls komen voor in verschillende kleuren, zoals seal, blue, red, cream, lilac en chocolate, en hebben verschillende aftekeningen, waaronder colourpoint, mitted en bicolour. Tegenwoordig worden ook lynx (tabby), tortie en torbie steeds vaker gezien bij Ragdolls.

Ragdoll kittens worden wit geboren en beginnen na een paar dagen hun kleur te ontwikkelen. Pas na drie jaar zijn ze volledig uitgegroeid en op kleur. Ragdoll katers kunnen tussen de acht en tien kilo wegen, terwijl poezen gemiddeld twee à drie kilo lichter zijn. Ze hebben altijd blauwe ogen en zijn zeer mensgericht en sociaal. Ragdolls zijn nieuwsgierig van aard en verkennen graag tassen en kastjes.

Hoewel Ragdolls groot worden, hebben ze niet veel ruimte nodig en kunnen ze zich aanpassen aan een tweekamerwoning. Ze blijven hun hele leven speels en staan bekend als “honden onder de katten” vanwege hun spraakzaamheid. Ragdolls zijn gevoelig voor pijn, maar zullen niet snel agressief reageren. Ze vermijden eerder situaties waarin ze zich ongemakkelijk voelen.

Het is raadzaam om Ragdolls niet naar buiten te laten, vanwege hun vertrouwen in mensen en hun neiging om met iedereen mee te gaan. Ragdolls hebben een goede band met hun eigenaren en zijn altijd in de buurt. Ze zijn een bron van gezelschap en blijven nieuwsgierig naar hun omgeving.

Volgens de TICA-standaard hebben Ragdolls een brede wigvormige kop met een afgeronde snuit, ronde kin en volle wangen. De oren zijn middelgroot, wijd geplaatst en hebben afgeronde toppen. De ogen zijn groot, ovaal van vorm en helderblauw. De nek is kort en stevig. Het lichaam is lang, gespierd en breed, met een goed ontwikkelde borst. De poten zijn middellang en gespierd, met grote ronde voeten en pluimpjes tussen de tenen. De staart is lang, dichtbehaard en iets toelopend. De vacht is halflang, zijdezacht en klit niet, met een wenselijke kraag rond de oren. Ragdolls hebben de typische Siamese aftekening, waarbij de points duidelijk afgetekend zijn en een scherp contrast vormen met het lichaam.

Bron: Dutch Ragdoll Club

Ons beleid

Wij hebben een kleinschalige Ragdoll Cattery en fokken met veel liefde en aandacht af en toe een nestje. Wanneer het voor beide partijen goed voelt, zullen we je op een interesselijst plaatsen of een afspraak inplannen. Tijdens een gesprek zullen wij aanvullende informatie geven vanuit onze eigen kennis en ervaring.

Kittens mogen na 6 weken bezocht worden, omdat ze op dat moment voldoende tijd hebben gehad om te socialiseren en zich te ontwikkelen in een veilige omgeving. Daarnaast speelt het risico op besmetting een belangrijke rol; door te wachten tot ze 6 weken oud zijn, minimaliseren we de kans op ziektes die nog in de kwetsbare fase van hun leven kunnen optreden. We kunnen niet wachten om jou kennis te laten maken met deze kleine schatjes! Tot die tijd zullen we regelmatig foto’s en filmpjes van de kittens delen, zodat je hun groei en ontwikkeling kunt volgen. Pas na het bezoeken van de kittens zullen we samen definitief bespreken of je in aanmerking komt voor een kitten van onze cattery.

Wij werken bewust met een interesselijst, omdat wij een kleinschalige cattery zijn. Het kan zomaar zijn dat er minder kittens worden geboren dan de lijst lang is. Daarom brengen wij je op de hoogte van wanneer er kittens zijn geboren en of je in aanmerking komt om ze bij ons te bekijken.

Wij hechten er veel waarde aan dat mensen zich realiseren dat het aanschaffen van een huisdier geen impulsieve beslissing is, maar een verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Het is belangrijk om te beseffen dat je geen ‘pakje boter’ koopt, maar een nieuw gezinslid verwelkomt dat veel aandacht en liefde nodig heeft. Net als mensen kunnen huisdieren ook ziek worden en verzorging nodig hebben. Hoewel onze dieren uitgebreid getest zijn op erfelijke ziektes zoals HCM, PKD, CIN (via Echo), Fiv, Felv (via bloed), DNA (getest op 50 ziektes en samen met bloedgroep eigenschappen en genetische diversiteit), blijven het levende wezens waarbij sommige zaken niet te voorspellen zijn. De testuitslagen zijn bij ons in te zien en uiteindelijk als kopie mee te krijgen. Uiteraard krijgen ze ook een stamboom en een kittenpakket mee, inclusief wat voer dat ze de eerste weken hebben gegeten.

Wij doen er alles aan om gezonde kittens te hebben en te houden. Uiteraard wil je bij meerdere catteries kijken, maar plan deze wel op verschillende dagen in. Zo minimaliseer je infectiegevaar voor onze jonge dieren.

Onze dieren worden volgens een vast schema ontwormt en gevaccineerd. De kittens worden bij ons ontwormd bij 3, 5, 7 en 12 weken. Op 9 en 12 weken worden ze gevaccineerd. De kittens mogen met 14 weken naar hun nieuwe familie. Daarnaast worden ze voorzien van een chip en krijgen ze een gezondheidsverklaring van de dierenarts mee. Wij werken met een verkoopcontract waarin ook de castratieplicht wordt opgenomen (katers worden gecastreerd voordat ze vertrekken naar hun nieuwe huis). In principe verkopen wij kittens als gezelschapsdieren. Mocht er een kitten zijn dat opvalt vanwege zijn uitzonderlijke karakter en afkomst, dan zullen we dit kitten nauwlettend observeren en mogelijk zelf houden.

Wanneer je bij ons een kitten ophaalt, ontvang je een persoonlijke handleiding waarin we je adviseren over hoe je het kitten kunt begeleiden en opvoeden. Als je vragen hebt, aarzel dan niet om ze aan ons te stellen.

Belangrijke punten op een rij:

  • 2x gevaccineerd
  • Meerdere malen ontwormd
  • Ontvlooid wanneer nodig
  • Gechipt
  • Stamboom
  • Gezondheidsverklaring van onze dierenarts
  • Inentingsboekje
  • Testen van beide ouders in te zien
  • Leuk kittenpakket van Royal Canin
  • Koopovereenkomst
  • Eigen ontwikkeld verslag met tips en ervaringen

Voor iedereen die op de hoogte wil blijven van onze katten, nodigen wij uit om ons op Instagram te volgen. Hier delen we updates, foto’s en wanneer er kittens zijn geboren.

Voor meer informatie verwijzen wij naar LICG en download vooral ook de bijsluiters hieronder. Leuke tip voor kinderen ‘spelen met je kat’.

Aanschaf kat

Handleiding kat

Voeding kat

Spelen met je kat

We streven ernaar om de website up-to-date te houden, maar het kan voorkomen dat er wijzigingen plaatsvinden die nog niet zijn verwerkt op de website.
Daarom kunnen er geen rechten worden ontleend aan de informatie op de website. Let op: het overnemen van ©foto’s en tekst is niet toegestaan.